Suomen Sivuvaunuyhdistys
Jumbo Run

Jumbo Run

Jumbo Run historia
TEKSTI: SEPPO NESTE

Monille matkamotoristeille on varmaankin tullut lehtien otsikoista tutuksi nimi ”Jumbo Run”, tai ainakin jossain vaiheessa on kuullut puhuttavan siitä -kuitenkaan sen kummemmin miettimättä mitä tuo hieman eriskummalliselta vaikuttava nimiyhdistelmä sisällään pitää. Se tuo helposti mieleen ehkä sirkuksen, Safari-rallin, tai vaikkapa jonkun hännänhuippujen joukkokokoontumisen, mutta mikä tuo Jumbo Run sitten oikein onkaan?

Jumbo Run on perhekokoontuminen, joka järjestetään yhteistyössä sivuvaunu- motoristien ja paikallisten kehitysvammais-yhdistysten kanssa. Kokoontuminen pidetään sovittuna viikonloppuna jonkun vammaiskodin läheisyydessä, koti tarjoaa vapaan majoituksen ja ruuan, jonka vastalahjaksi sivuvaunumotoristit ajeluttavat kehitysvammaisia lähiympäristössä, tutustutaan paikallisiin nähtävyyksiin jne. Ajomatkan pituus vaihtelee 50:stä 100 kilometriin.

Jumbo Run koetaan hyvin lämminhenkisenä ja läheisenä tapaamisena niin motoristien kuin vammaistenkin keskuudessa. Kyseessä ei ole vain se, että me motoristit pyrimme ilahduttamaan läsnäolollamme ja ajeluillamme näitä elämän kovaosaisia, vaan kokoontumisen anti on molemminpuolista.

Kun olet kerran ollut mukana. Jumbo Runissa, niin et halua enää jäädä – paitsi sen suomasta ilosta, näin kokoontumisesta muodostuu jokavuotinen perinne.

Kansainvälinen tapahtuma
Jumbo Runin ”Keksijäksi” mainitaan eräs englantilaisherra, nimeltään David Cooper. Hänen ideansa tarkoituksena oli se, että me motoristit järjestäisimme vammaisille lapsille mieliin jäävän päivän, jolloin he saisivat nauttia luonnosta aivan uudella tavalla, istuutumalla matkustajaksi sivuvaunuun. Sivuvaunusta käsin he pääsisivät osallisiksi moottoripyöräilyn viehätyksestä, olemalla lähellä luontoa, turvallisella ja varmalla tavalla.

Samalla Jumbo Run osoittautui myöskin hyväksi PR-eleeksi ja mainioksi moottoripyöräilyn puolestapuhujaksi, vastakohdaksi perin yleiselle häirikkökäsitteelle. Satakunta pyörää pitkä Jumbo Run -karavaani on näyttävä, mutta kuitenkin hiljainen ja joustavasti liikennöivä kulkue. Alkuperämaastaan Jumbo Run -aate on levinnyt Hollantiin, Tanskaan, Norjaan ja Ruotsiin, niin ikään kokoontumisiin tulee paljon ulkomaisia osanottajia.

Unohtumaton Jumbo
Jumbo Run ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961, tosin ei vielä silloin nykyisellä nimellä. Paikkana oli tuolloin Coventry, jonne kokoontui yhteensä 80 yhdistelmää. Rallin sponsoroi British Cycle & Motorcycle Industries Association. Järjestelyistä tuli vuosittain toistuvia, nykyisen nimensä se sai vuonna 1963, jolloin vierailukohteena oli eräs eläintarha, jossa oli asukkina unohtumattoman sympaattinen pikkuelefantti, nimeltään kuten arvata saattaa, Jumbo.

Ruotsissa on Jumbo Runin merkeissä kokoonnuttu jo vuodesta 1970 lähtien, osanottajamäärä on viime vuosina ylittänyt jo 100 yhdistelmän määrän. Kuten niin monet muutkin asiat ovat tulleet Suomeen 1äntisen naapurimme kautta, niin näin on asian laita myöskin Jumbo Runinkin kohdalla, joka järjestettiin ensimmäisen kerran Suomessa kesällä -87, tarkempana paikkana Ahvenanmaa ja Käringsundin leirintäalue.

Suomessa idean ”isänä” on toiminut Ove Westerlund, joka haki mallia kokoontumiseen edellisvuoden Ruotsin Jumbo Runista.

Ahvenanmaalle löysi tiensä yllättäen peräti 27 sivuvaunukuntaa, mitä oli pidettävä täysin tyydyttävänä määränä, kun kyseessä oli uusi tapahtuma. Tosin kokoontujista oli vain kolme pyörää tullut Suomesta mantereen puolelta, kaksi Ahvenanmaalta ja loput Ruotsista. Mutta nyt kun Jumbo Run -aatteen siemen on saatu istutettua Suomen maaperään, meidän sivuvaunu motoristien tehtävänä on vaalia ja pitää se hengissä.
Tämä Seppo Nesteen kirjoittama juttu on julkaistu aikaisemmin MP-lehdessä, nykyisessä Motossa numerossa 3/86